Żydowski kawior
Przepis znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata - Gazety Wyborczej.
Robiłam z połowy porcji, smażyłam nieortodoksyjnie na maśle.
Potrawa pyszna - jak to wątróbka :)
Składniki:
1 kg kurzych wątróbek
2 łyżki smalcu gęsiego lub kurzego
7-8 jajek
30 dkg cebuli
Wątróbki umyć, oczyścić i upiec (na natłuszczonej blasze w temperaturze 170 stopni C).
Jajka ugotować na twardo, posiekać.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, lekko przyrumienić.
Wątróbki ostudzić, posiekać, wymieszać z jajkami i cebulą.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbki można też też udusić na tłuszczu ze smażenia cebul.