Żurek z ziemniakami

Żurek z ziemniakami

 

Zdjęcie - Żurek z ziemniakami – klasyczny przepis na pyszny obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Żurek z ziemniakami – klasyczny przepis na pyszny obiad

Składniki na żurek z ziemniakami:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 500 ml zakwasu żurawinowego
  • 2-3 kiełbasy białe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany 18%
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: jajka na twardo, świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Wywar: Przygotuj wywar mięsny lub warzywny. Możesz użyć gotowego wywaru lub przygotować go samodzielnie z kości, warzyw i przypraw.
  3. Zasmażka: Na rozgrzanej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż.
  4. Żurek: Do garnka z wywarem dodaj zakwas żurawinowy, zasmażkę, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.
  5. Ziemniaki: Zmiksuj ugotowane ziemniaki na puree lub ubij tłuczkiem. Dodaj do żurku i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podanie: Gotowy żurek podawaj gorący, z pokrojoną w plasterki kiełbasą białą, jajkiem na twardo i posypany świeżą natką pietruszki. Możesz również dodać łyżkę śmietany do każdej porcji.

Wskazówki:

  • Zakwas: Możesz użyć zakwasu domowej roboty lub kupić gotowy w sklepie.
  • Kiełbasa: Oprócz kiełbasy białej możesz dodać również inne wędliny, np. boczek lub kiełbasę krakowską.
  • Przyprawy: Do żurku możesz dodać również inne przyprawy, np. majeranek, kminek lub czarnuszkę.
  • Podanie: Żurek możesz podawać z chlebem lub bułką.

Smacznego!

 

 

Etykiety przepis na żurek

Kategorie przepisów