Żurek z chrzanem i jajem
Przepisów na smaczny żur jest mnóswto . O tej porze smakuje najlepiej. Użyłam szklankę własnego żurku.
Ilosć 4 porcje
Składniki:
1 szt korzeń pietruszki
1/2 selera
mała marchew
2 spore ziemniaki (opcjonalnie)
sól do smaku
1 butelka żuru
5 łyżeczek tartego chrzanu ( ze słoika lub świeżo tartego)
olej
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżczki majeranku
szczypiorek
liscie laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
śmietanka do smaku
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy w małą kosteczkę. Czosnek tniemy w plasterki. Warzywa wraz z czosnkiem lekko dusimy na oleju, po kilku minutach wlewamy ok. 1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 10 minut a następnie wlewamy dobrze wymieszany żur. Gotujemy kolejne kilka minut. W między czasie na oleju szklimy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy do żuru wraz z chrzanem. Gotujemy 5 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, majeranek i dodajemy ugotowane jajko oraz posypujemy szczypiorkiem.