Żurek z białą kiełbasą
Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami. Różni się on przede wszystkim kolorem, gdyż grzyby nadają mu barwę intensywnie brązową. Także w smaku bardzo się wyróżniają, choć wbrew pozorom nie dominują. Gotuję go zazwyczaj na surowym boczku, a aromatu wędzonki udziela mu dobra kiełbasa. I co znamienne – nie ma w nim ziemniaków. W tym roku zmieniłam zwyczaj…
… i ugotowałam jasny żurek z białą kiełbasą. Wyszedł bardzo smaczny, został wyjedzony do ostatniej chochelki i rodzina się nim zachwycała. Moim numerem jeden pozostaje jednak wersja brązowa (i to wcale nie dlatego, że szybsza w przygotowaniu!). Ponieważ poza świętami nie gotuję żurku, będę musiała w przyszłym roku negocjować z rodziną, którą wersję im zrobić.
Choć może wcale nie będą chcieli wielkanocnego żurku? Wtedy ugotuję pyszną zupę chrzanową, taką jak robi moja mama. Delikatną, ale z pazurem. Do niej (podobnie jak do żurku) też pasuje jajko ugotowane na twardo, jeżeli ktoś po śniadaniu wielkanocnym jeszcze jakieś jajo przełknie. Bo z jajkiem jak z karpiem na Boże Narodzenie – potrafi się przejeść. Dlatego w moim żurku go brakuje, gdyż ogólna ich ilość zjedzona w tym czasie i tak przekroczyła granicę żywieniowego zdrowego rozsądku. No, ale już taki urok naszych polskich świąt!
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ- 1 butelka zakwasu na żur (500 ml)
- 1 por
- ¼ selera
- 3 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 suszone prawdziwki
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 3-4 białe kiełbasy surowe
- 250 g wędzonego boczku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki masła
- sól
Por, marchewki i seler myjemy, płuczemy natkę. Marchewkę i seler obieramy. Boczek kroimy w słupki lub w kostkę. Wszystko wkładamy do dużego garnka, dodajemy suszone prawdziwki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut.
W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę. Na małej patelni roztapiamy masło i wsypujemy cebulę. Smażymy cebulę, aż się zeszkli. Wywar przecedzamy, boczek wkładamy z powrotem, marchewki i grzybki odkładamy na bok, a całą resztę wyrzucamy.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w wywarze ok. 10 minut, po czym dodajemy cebulę oraz białą kiełbasę. Na malutkim ogniu podgrzewamy zupę przez ok. 20 minut, pilnując, by nie zawrzała. Biała kiełbasa ma się w niej jedynie parzyć. Odławiamy sparzoną kiełbasę, a wlewamy dokładnie roztrzepany zakwas i dodajemy majeranek. Żurek zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plasterki, tak samo odłożone marchewki i grzyby. Wkładamy do garnka z żurem, by sie ogrzały. Doprawiamy chrzanem i ewentualnie solą.
Advertisements