Żurek wielkanocny
Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.
Składniki:
- litr wywaru warzywnego
- dwie szklanki zakwasu na żur
- 250 gram kiełbasy swojskiej
- 3-4 łyżki śmietany 18 %
- 4 jajka
- majeranek
- sól, pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie,
Pokroić kielbasę w kawałki i zalać wodą, zagotować, dodać bulion, pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zupe chrzanem, sola, pieprzem i obficie posypać majerankiem. Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i z ugotowanym jajkiem.
Smacznego:)