Żurek na żeberkach

Żurek na  żeberkach

Nie ma chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy niż żurek. I jest to kolejna rzecz, za którą nie przepadałam a dzisiaj chętnie zjem. Żurek zgłaszam do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.

Zdjęcie - Żurek na  żeberkach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • biała kiełbasa
  • 2-3 żeberka
  • zakwas na żurek
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • majeranek
  • sól, pieprz

Na patelni zeszklić na oliwie posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. W odpowiedniej ilości wody ugotować  kiełbasę i żeberka, dodać pokrojoną marchewkę,  zeszkloną cebulę i czosnek. Dodać zakwas i chwilę gotować.  Następnie dodać śmietanę. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo (w wersji wielkanocnej i nie tylko:)

Smacznego:)

Zdjęcie - Żurek na  żeberkach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów