Żurek kujawski
Najlepszy i ulubiony :)
W zwykłej plastikowej butelce :)
Składniki:
1 butelka żurku kujawskiego
1 kg ziemniaków
1 cebula
4 kiełbaski - najlepiej białe
trochę słoninki na skwarki najlepiej wędzonej
listek laurowy, ziele angielskie, majeranek
Pokrojone ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, solimy, gotujemy do miękkości.
W międzyczasie wytapiamy słoninkę, przysmażamy kiełbaski, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do zmięknięcia.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kiełbaski, wlewamy żurek z butelki.
Gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy majerankiem.
Jeśli jest za kwaśny - dodajemy trochę cukru do smaku.
Żurek jest zawiesisty i aromatyczny .
Smacznego :)