Żurek babci Marty

Żurek babci Marty
Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żurek babci Marty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • zakwas na żurek (domowy lub kupny)
  • włoszczyzna lub kostki rosołowe bądź Vegeta
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski smakowy z czosnkiem lub 3 ziarna
Przygotowanie

Żurek możesz ugotować na kostkach rosołowych lub "Vegecie", ale smaczniejszy i zdrowszy będzie na domowym wywarze warzywnym.

Włoszczyznę (zestaw jak na rosół) gotuj na wolnym ogniu z zielem angielskim i listkiem laurowym, dodaj również pokrojony w plasterki czosnek. Możesz też dodać białą kiełbasę. Gdy warzywa będą miękkie wlej żurek, dodaj suszony majeranek i pogotuj chwilę. Możesz zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Dodaj kilka łyżek dobrego oleju - ja użyłam oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zamieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.

Kategorie przepisów