Zupa ziemniaczana
Składniki:
- 3,5 l wody
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 selera pokrojona w kostkę
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 20 dag wędzonki pokrojonej w kostkę ( może być boczek, podgardle)
- 1 laska kiełbasy pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, wędzonkę, kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować aż ziemniaki zmiękną. Cebulę podsmażyć na oleju na patelni, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną.
Podobne wpisy Zupa ziemniaczana