Zupa z warzywami
Zupa z warzywami, często gości na moim stole w okresie wiosenno-letnim. To dość prosty i smaczny pomysł na obiad. Zimą można wykorzystać warzywa mrożone, latem te sklepu, lub prosto z ogródka. W letniej zupie nie może zabraknąć młodej marchewki, ziemniaków, kalafiora i słodkiego groszku. Potrawę gotowałam na udźcu z indyka, dzięki temu wywar zyskał smak esencjonalnego rosołu. Po ugotowaniu mięso oddzielam od kości, drobno kroję i dodaję do zupy. Znakomita zupa dla małych dzieci, jeżeli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Bardzo polecam
Składniki
- 5 młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 3 młode marchewki obrane i pokrojone w talarki
- 1/2 kalafiora podzielonego na małe różyczki
- szklanka groszku cukrowego świeżego lub mrożonego
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- kilka liści laurowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
- masło klarowanie
- bulion na udźcu indyka