Zupa z warzywami

Zupa z warzywami
Zupa z warzywami, często gości na moim stole w okresie wiosenno-letnim. To dość prosty i smaczny pomysł na obiad. Zimą można wykorzystać warzywa mrożone, latem te sklepu, lub prosto z ogródka. W letniej zupie nie może zabraknąć młodej marchewki, ziemniaków, kalafiora i słodkiego groszku. Potrawę gotowałam na udźcu z indyka, dzięki temu wywar zyskał smak esencjonalnego rosołu. Po ugotowaniu mięso oddzielam od kości, drobno kroję i dodaję do zupy. Znakomita zupa dla małych dzieci, jeżeli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Bardzo polecam

Zdjęcie - Zupa z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 5 młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 młode marchewki obrane i pokrojone w talarki
  • 1/2 kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • szklanka groszku cukrowego świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • masło klarowanie
  • bulion na udźcu indyka
W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowane, dodaję czosnek, cebulę, liście laurowe i zioła prowansalskie, całość smażę mieszając przez minutę. Dodaję marchewkę, ziemniaki i kalafiora, wszystko smażę mieszając około 5 minut. Do warzyw dolewam bulion, dodaję posiekane mięso z indyka, wszystko gotuję do miękkości warzyw, około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaję  groszek cukrowy. Zupę doprawiam do smaku, można ją zabielić słodką śmietanką, lub zagęścić parmezanem, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem posypuję świeżym koperkiem. Smacznego

Zdjęcie - Zupa z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów