Zupa z rzeżuchy

Zupa z  rzeżuchy

Zainspirowana tym  przepisem, zrobiłam pożywną i pyszną zupę z rzeżuchy. Specjalnie wysiałam w kiełkownicy 2 szalki rzeżuchy.

Składniki na 3 porcje Zdjęcie - Zupa z  rzeżuchy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 2 spore marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 1 mała cebula,
- kawałek pora,
- 2 szalki rzeżuchy (z okrągłej kiełkownicy),
- olej,
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
- ew. szczypiorek.

Wykonanie:

Obrać i umyć warzywa. Pokroić pietruszkę, seler, por w małe kawałki, marchewkę na pół (będziemy ją później wyjmować). Wrzucić warzywa łącznie z ziemniakami do garnka z wodą, zielem i listkiem, gotować do miękkości, wyjąć marchewkę, pokroić ją w kostkę. Dodać do zupy prawie całą rzeżuchę (łącznie z ogonkami i brązowymi nasionkami), cześć odłożyć do dekoracji. Zmiksować zupę blenderem ręcznym, dodać pokrojoną marchew (chyba że nie chcemy), pozostałą rzeżuchę i pokrojony szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Zupa z  rzeżuchy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów