Zupa z rzeżuchy
Zainspirowana tym przepisem, zrobiłam pożywną i pyszną zupę z rzeżuchy. Specjalnie wysiałam w kiełkownicy 2 szalki rzeżuchy.
Składniki na 3 porcje
- 2 spore marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 ziemniaki,
- 1 mała cebula,
- kawałek pora,
- 2 szalki rzeżuchy (z okrągłej kiełkownicy),
- olej,
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
- ew. szczypiorek.
Wykonanie:
Obrać i umyć warzywa. Pokroić pietruszkę, seler, por w małe kawałki, marchewkę na pół (będziemy ją później wyjmować). Wrzucić warzywa łącznie z ziemniakami do garnka z wodą, zielem i listkiem, gotować do miękkości, wyjąć marchewkę, pokroić ją w kostkę. Dodać do zupy prawie całą rzeżuchę (łącznie z ogonkami i brązowymi nasionkami), cześć odłożyć do dekoracji. Zmiksować zupę blenderem ręcznym, dodać pokrojoną marchew (chyba że nie chcemy), pozostałą rzeżuchę i pokrojony szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!