Zupa z pora z mięsem mielonym

Zupa z pora z mięsem mielonym

Zupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania.

Zdjęcie - Zupa z pora z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

* 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego
* 1 duży por
* 1 średniej wielkości marchewka
* 150 g pieczarek
* 200 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy
* 1 łyżka śmietany 18%
* sól, pieprz
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka oleju rzepakowego


Wykonanie:
Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rosół zagotować, wrzucić marchew - gotować pod przykryciem.

W tym czasie rozgrzać na patelni olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu.

Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy.

Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy.
Zupę gotować kilka minut.

Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę - całość wlać do gotującej się zupy.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Zupa z pora z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów