Zupa z młodych buraczków i botwinki
Zupa z młodych buraczków
Szybka, łatwa i aromatyczna zupa z młodych buraczków ich łodyżek i liści. Ta zupa buraczkowa to świetny sposób na wykorzystanie wszystkich części buraków :) Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, z pokruszonym serem feta albo z gęstą, kwaśną śmietaną.
Głównymi składnikami zupy buraczkowej są: młode buraczki razem z botwinką, ziemniaki, marchewka, posiekany świeży koperek i 2-3 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę. Zupa ugotowana na rosole mięsnym. Można go jednak zastąpić wywarem z jarzyn.
- bardzo łatwy przepis
- tylko kilka głównych składników
- tania, szybka i łatwa do przygotowania zupa
Oto składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy z młodych buraczków:
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki młodych buraczków z botwinką
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 mała posiekana cebula
- 1 marchewka starta na tarce do jarzyn
- 4 średnie młode ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1,2-1,5 litra rosołu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, mielony pieprz i sok z cytryny do smaku
opcjonalne dodatki do zupy z buraczków:
- śmietana
- jajka ugotowane na twardo
Przepis krok po kroku na zupę z młodych buraczków
Krok 1.
- Młode buraczki oczyścić, obrać i zatrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. Botwinkę i łodyżki posiekać.
- W garnku na zupę rozgrzać masło lub oliwę. Poddusić posiekaną cebulę, następnie dodać startą marchew, buraczki, pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażyć, cały czas mieszając.
krok 2.
- Do garnka wlać gorący rosół - gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną botwinkę razem z łodyżkami i koperek, doprawić zupę z buraczków solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Mam nadzieję, że przepis na zupę z młodych buraczków spodoba się tobie i twoim bliskim :) korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!