Zupa z kurkami i makaronem
Rzadko robię zupy ale jeśli już jakaś się tu pojawi to znaczy, że musiała być naprawdę dobra. Zupa z kurek jest bardzo szybka do przygotowania i smakuje wspaniale, zwłaszcza o tej porze roku.
Składniki:
- 40 dag kurek
- 1 cebula
- 20 dag drobnego makaronu
- 1 marchewka
- kawałek pora
- tymianek
- pół szklanki śmietany (opcjonalnie)
- szklanka białego wina
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Oczyszczone grzyby pokroić. Wrzucić do garnka z masłem i olejem. Podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać pokrojoną marchewkę i kawałek pora. Chwilę dusić. Wlać bulion i wino. Gotować ok. 20 minut. Dodać makaron i gotować 5 minut (makaron nie może być rozgotowany). W rzaie potrzeby nalezy dodac więcej bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, zagotować i posypać tymiankiem.
Smacznego:)