Zupa z kukurydzą i cukinią
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
Pyszna, letnia zupa. Chociaż tak naprawdę można ją gotować cały rok i zawsze smakuje. Atutem tej zupy są chrupiące warzywa i zapach wędzonki. W wersji bardziej dietetycznej można pominąć śmietankę. Ja czasami lubię sobie dodać do talerza.
Składniki
- cukinia - 2 szt.
- kukurydza - 1 puszka
- boczek wędzony - 100 g
- cebula - 1 szt.
- ziemniaki - 2-3 szt.
- seler naciowy - 2-3 łodygi
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- ew. śmietanka
Instrukcje
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka i smażyć tak długo, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i ponownie chwilę smażyć. Wlać około 3-4 litry wody i gotować około 1o min. Po tym czasie dodać pokrojone cukinie oraz łodygi selera naciowego. Gotować kolejne 5 min. Na sam koniec dodać odsączoną kukurydzę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ew. teraz można wlać śmietankę.
Smacznego:)