Zupa z kukurydzą i cukinią

Zupa z kukurydzą i cukinią

Zdjęcie - Zupa z kukurydzą i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 20 minut

 

Pyszna, letnia zupa. Chociaż tak naprawdę można ją gotować cały rok i zawsze smakuje.  Atutem tej zupy są chrupiące warzywa i zapach wędzonki. W wersji bardziej dietetycznej można pominąć śmietankę. Ja czasami lubię sobie dodać do talerza.

Składniki

Instrukcje

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka i smażyć tak długo, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę  i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i ponownie chwilę smażyć. Wlać około 3-4 litry wody i gotować około 1o min. Po tym czasie dodać pokrojone  cukinie oraz łodygi selera naciowego. Gotować kolejne 5 min. Na sam koniec dodać odsączoną kukurydzę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ew. teraz można wlać śmietankę.

Smacznego:)

Zdjęcie - Zupa z kukurydzą i cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów