Zupa z dyni

Zupa z dyni
Składniki:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (oczyszczonej i obranej)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki kuminy
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka śmietany
  • ząbek czosnek
  • sól, pieprz
Zdjęcie - Zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Z podudzi, marchewki, pietruszki i selera ugotować rosół. Cebulę podsmażyć. Podudzia wyjąć z rosołu, dodać do rosołu cebulę i dynię (ja daję 1 kg dyni na 1 litr rosołu, ciekawie smakuje też zupa jak dodamy trochę mleczka kokosowego), gotować aż dynia będzie miękka po czym dodać imbir, kumin, chili, śmietanę, czosnek i zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać trochę wody ( wszystko zależy kto jaką gęstość zupy lubi), zagotować i doprawić solą i pieprzem. Można dodać mięso z kurczaka.

    Zdjęcie - Zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Zupa z dyniZdjęcie - Zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Ciasto z dyni ze śliwkami

    Zdjęcie - Zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Aromatyczny dżem z dyni

    Zdjęcie - Zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Krem z kurczaka i pieczarek

    Zdjęcie - Zupa z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Rosół z lanym ciastem

    Kategorie przepisów