Zupa z dyni
Składniki:
- 2 podudzia z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (oczyszczonej i obranej)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 1/3 łyżeczki kuminy
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżka śmietany
- ząbek czosnek
- sól, pieprz
Z podudzi, marchewki, pietruszki i selera ugotować rosół. Cebulę podsmażyć. Podudzia wyjąć z rosołu, dodać do rosołu cebulę i dynię (ja daję 1 kg dyni na 1 litr rosołu, ciekawie smakuje też zupa jak dodamy trochę mleczka kokosowego), gotować aż dynia będzie miękka po czym dodać imbir, kumin, chili, śmietanę, czosnek i zmiksować. Jeżeli potrzeba dolać trochę wody ( wszystko zależy kto jaką gęstość zupy lubi), zagotować i doprawić solą i pieprzem. Można dodać mięso z kurczaka.
Podobne wpisy Zupa z dyni