Zupa z cukinii
Nie jadłam wcześniej cukiniowej zupy. W ogóle zup jadam mało, choć lubię. Moi chłopcy za zupami nie przepadają, zatem tę również ugotowałam tylko dla siebie i jadłam przez 3 dni ;). Była smaczna, aczkolwiek utwierdzam się tylko w przekonaniu, że zupy - kremy nie są dla mnie. Z małym wyjątkiem - krem z borowików, jaki jadłam w pewnej restauracji w Toruniu :).
Przepis z bloga Niebieska Pistacja.
Składniki:
*400g ziemniaków
*2 średnie cukinie
*1 cebula
*60ml oliwy
*1 główka czosnku posiekana (dałam 1/2 główki)
*1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie 5 skrzydełek z kurczaka ugotowanych razem z marchewką, porem, selerem, pietruszką)
*szczypta suszonej bazylii
*sól,pieprz
*ewentualnie śmietana do podania lub tarty parmezan
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i smażyć około 2 minuty delikatnie mieszając. W dużym garnku zagotować wywar (ugotowałam 5 skrzydełek kurczaka, marchewkę, pora , selera, pietruszkę). Do gorącego dodać zawartość patelni oraz pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Gotować pod przykryciem ok 15 minut. Warzywa powinny być miękkie. Lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Ponownie zagotować , doprowadzić do wrzenia, doprawić. Przed podaniem udekorować śmietaną lub posypać parmezanem.
Smacznego:)