Zupa z brokułem i serem cheddar
Delikatna zupa serowa z brokułem i marchewką. Możesz podać ją solo, ale super smakuje z grzankami.
Zupę robi się dosyć szybko. Jeśli kiedykolwiek robiłaś/eś beszamelowy sos, to tutaj procedura jest podobna.
Ta zupa serowo-brokułowa jest zaskakująca i z pewnością warto spróbować zrobić ją chociaż raz.
Składniki na zupę z brokułem i serem cheddar:
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 płaskie łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- około 150 g śmietanki 30%
- 125 g tartego sera cheddar
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- masło
Jak zrobić zupę z brokułem i serem cheddar?
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na cienkie plasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy 4 łyżki masła, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dokładamy czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Składniki oprószamy mąką i smażymy dalej przez 1-2 minuty, mieszając. Następnie wlewamy bulion. Mieszamy.
Dodajemy podzielone na małe kawałki brokuły oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut (do miękkości warzyw). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Po tym czasie do zupy wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tarty ser cheddar, mieszamy.
Podajemy solo lub np z grzankami.