Zupa z botwinki
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Uroczy pęczek botwinki, który nabyłam w ubiegłym tygodniu miał powędrować do czegoś zupełnie innego ale z powodu nadmiaru obowiązków w ostatnim czasie powstała zupa. Dla mnie jest to właściwiwie delikatniejsza siostra czerwonego barszczu. Koniecznie na wędzonej kiełbasie, z dodatkiem koperku, o pięknym kolorze zachęca do spróbowania.
Składniki- botwinka - 1 pęczek
- kiełbasa wiejska - 200 g
- ocet - 3 łyżki
- cukier - 1 łyżka
- sól - 1 łyżka
- pieprz - 1 łyżeczka
- 1 marchewka
- seler naciowy - 2 łodygi
- cebula - 1
- śmietana - 100 ml
- koperek - 4 łyżki
- por - 3 liście
Botwinkę umyć, i drobno pokroić wraz z buraczkami. W garnku zagotować ok. 3 l wody, dodać pokrojoną marchewkę, łodygi selera, liście pora oraz cebulę. Dodać kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki i gotować ok. 20 min. Dodać botwinkę oraz ocet, cukier i śmietanę. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
Smacznego:)