Zupa warzywna z klopsikami

Zupa warzywna z klopsikami

Rozgrzewająca, jesienna zupa z dodatkiem warzyw korzeniowych i kuleczek z mięsa wieprzowego lub drobiowego.  Zupa pożywna i sycąca, delikatnie doprawiona czosnkiem i majerankiem, będzie idealnym posiłkiem w środku dnia 🙂

Zdjęcie - Zupa warzywna z klopsikami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę warzywną z klopsikami

  • 2 litry wody
  • 1  marchewka starta na dużych oczkach
  • 1  pietruszka starta na dużych oczkach
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • związane liście selera i pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • duży por – jasna i jasnozielona część pokrojona na półplasterki
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Pulpety

  • 300 g. mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 małej bułki grahamki
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • kasza manna lub bułka tarta do panierki

 

Jak przygotować zupę warzywna z klopsikami?

Grahamkę namocz w wodzie, następnie dokładnie wyciśnij z niej wodę.

Do miseczki daj mięso, jajko, przyprawę gyros, oraz wyciśniętą kajzerkę, wszystko wyrabiaj do dokładnego połączenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formuj małe klopsiki. Klopsy obtaczaj w niewielkiej ilości kaszy lub w bułce tartej. Tak przygotowane klopsy, odłóż na deskę.

Do wody daj związane gałązki selera, pietruszki i liście laurowe, a kiedy woda się zagotuje, dodaj startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Całość gotuj na małym ogniu, około 20 minut.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj por i czosnek, całość smaż mieszając na bardzo małym ogniu, aż por zmięknie. Por i czosnek, dorzuć do garnka.

Na tej samej patelni, krótko smaż pulpety, na lekko złoty kolor. Teraz pulpety dodaj do zupy, gotuj całość jeszcze około 20 minut.

Na koniec dodaj śmietankę, majeranek, dopraw do smaku.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa warzywna z klopsikami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów