Zupa warzywna z ciecierzycą II

Zupa warzywna z ciecierzycą II

Zdjęcie - Zupa warzywna z ciecierzycą II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto przepis na warzywną zupę z ciecierzycą – pełną smaku i wartości odżywczych.

 

Składniki na zupę warzywną z ciecierzycą II:

(4 porcje):

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

 

 

Zdjęcie - Zupa warzywna z ciecierzycą II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować zupę warzywną z ciecierzycą II?

Przygotowanie warzyw – marchew, cukinię, seler naciowy, dynię i paprykę pokrój w kostkę [ lub plasterki ]cebulę drobno posiekaj.

Podsmażanie – w dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż 2 minuty, dodaj marchew, seler i paprykę, smaż kolejne 3 minuty.

Gotowanie – dodaj dynię, cukinię, ciecierzycę i przyprawy, zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Dodanie szpinaku – wrzuć świeży szpinak na koniec i gotuj jeszcze 2 minuty.

Doprawianie – spróbuj i dostosuj smak solą oraz pieprzem.


Podanie:

Podawaj gorącą, opcjonalnie z dodatkiem świeżej natki pietruszki i pajdą chrupiącego chlebka.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa warzywna z ciecierzycą II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa warzywna z ciecierzycą II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 

Kategorie przepisów