Zupa szparagowa z cydrem

Zupa szparagowa z cydrem
  • Zdjęcie - Zupa szparagowa z cydrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aksamitna zupa szparagowa jest tak pyszna że mogłabym ją jeść co dzień , dlatego nadal jadam szparagi bo już wkrótce się skończą dlatego muszę nacieszyć się ich smakiem i z utęsknieniem czekam na budki truskawkowe w których pojawią się truskawki prosto od rolnika.

Zupka jest kremowa z delikatnym posmakiem słodkiego cydru , jest gotowa w kilka chwil i szybko można cieszyć się jej smakiem do tego utarte listki bazylii z sokiem z limonki i świeżo zmielony pieprz . Hm nic tylko jeść ... Polecam

  • 1 pęczek białych szparagów 500g
  • 800 ml bulionu
  • 250 ml cydru jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak lub dwa małe
  • 2 cebulki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • 1/2 limonki


Cebulki oczyścić i pokroić w kostkę , zeszklić na oleju kokosowym i przełożyć do garnuszka. Dodać oczyszczonego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Szparagom odciąć końcówki i obrać jak najcieniej od połowy, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka - całość zalać cydrem wraz z bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20 minut ( aż ziemniaki będą miękkie) - zmiksować blenderem na gładko.
Bazylię utrzeć z sokiem z limonki i podawać z zupą, całość posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

Zdjęcie - Zupa szparagowa z cydrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów