Zupa szparagowa z cydrem
Aksamitna zupa szparagowa jest tak pyszna że mogłabym ją jeść co dzień , dlatego nadal jadam szparagi bo już wkrótce się skończą dlatego muszę nacieszyć się ich smakiem i z utęsknieniem czekam na budki truskawkowe w których pojawią się truskawki prosto od rolnika.
Zupka jest kremowa z delikatnym posmakiem słodkiego cydru , jest gotowa w kilka chwil i szybko można cieszyć się jej smakiem do tego utarte listki bazylii z sokiem z limonki i świeżo zmielony pieprz . Hm nic tylko jeść ... Polecam
- 1 pęczek białych szparagów 500g
- 800 ml bulionu
- 250 ml cydru jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak lub dwa małe
- 2 cebulki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 garście świeżych listków bazylii
- 1/2 limonki
Cebulki oczyścić i pokroić w kostkę , zeszklić na oleju kokosowym i przełożyć do garnuszka. Dodać oczyszczonego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Szparagom odciąć końcówki i obrać jak najcieniej od połowy, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka - całość zalać cydrem wraz z bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20 minut ( aż ziemniaki będą miękkie) - zmiksować blenderem na gładko.
Bazylię utrzeć z sokiem z limonki i podawać z zupą, całość posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
przepis własny