Zupa szczawiowa
Chcę iść z koszykiem na łąkę pełną kwiatów ,ziół i traw. Poczuć zapach zieleni, zrywać zioła garściami, zapleść wianek i biegać boso po ukwieconej łące. Jest zimno, ponuro i koszyk stoi pusty. Szczawiu nie mam z łąki ale kupiłam słoiczkowy i wyczarowałam z niego zupę szczawiową.
Zupa szczawiowa
słoiczek szczawiu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
jajka ugotowane na twardo
porcja rosołowa
pieprz,sól do smaku
Ugotować porcję rosołową. Wlać słoiczek szczawiu i zagotować. Dodać 1 łyżkę mąki a następnie przyprawić pieprzem i solą. Można dodać wegety dla zaostrzenia smaku. Na koniec zupę zaprawić śmietaną.
Podawać z jajkami, bułką zrumienioną na patelni, groszkiem ptysiowym.