Zupa serowa
Składniki:
- 1l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2-3 małe ząbki czosnku
- 200g serka topionego śmietankowego
- 120g sera camembert naturalnego
- 100g sera cheddar
- 2 łyżki natki pietruszki
- olej kujawski tłoczony na zimno słonecznik
- ziarna słonecznika
- sól
- pieprz
- kilka plasterków cienko pokrojonego boczku
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy razem z czosnkiem. Następnie dodajemy ją do bulionu warzywnego wraz z serkiem topionym, pokrojonym w kostkę serem camembert oraz startym na tarce cheddarem. Gotujemy, aż serki się roztopią. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą.
Zupę blendujemy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Z plasterków boczku przygotowujemy chipsy, smażąc wędlinę na rozgrzanej patelni do momentu zbrązowienia.
Rozlewamy do bulionówek, posypujemy ziarnami słonecznika, pokrojoną natką pietruszki oraz polewamy olejem kujawskim tłoczonym na zimno. Na wierzchu układamy chipsy z boczku.