Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Zdjęcie - Zupa rybna z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa rybna z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 por
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2 cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 min.

 

W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące, wrzucamy do środka por i marchewkę – obrane i pokrojone w plasterki. Podsmażamy przez 2 min., dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy przez 15-20 min. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 min. Następnie wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy

i pokrojony pęczek koperku. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.

 

 

Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów