Zupa rybna z łososiem
Składniki
- 500 g filetu z łososia ze skórą
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę odcinamy i odkładamy. Łososia solimy z obu stron, kroimy w grubą na 2 cm kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 min.
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Gdy będą gorące, wrzucamy do środka por i marchewkę – obrane i pokrojone w plasterki. Podsmażamy przez 2 min., dodajemy słodką oraz ostrą paprykę i zalewamy dwoma litrami wrzątku. Dodajemy sos rybny. Dorzucamy skórę z łososia, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy przez 15-20 min. Po tym czasie dodajemy rybę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zostawiamy na kolejne 15 min. Następnie wyławiamy skórę i wyrzucamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy
i pokrojony pęczek koperku. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietankę.
Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl