Zupa orientalna

Zupa orientalna

Zupa orientalna, bo zostało rosołu z niedzieli

Zdjęcie - Zupa orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6-8 porcji:

  • 2 l rosołu drobiowego
  • garść świeżych kurek
  • garść świeżej fasolki szparagowej
  • 100 g pora
  • 100 g tofu
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sos chilli słodko-kwaśny
  • ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • sól
  • sos tabasco
  • olej rzepakowy
  • 300 

Kurki oczyść. Większe sztuki pokrój wzdłuż na mniejsze  kawałki. Fasolce szparagowej poobcinaj końcówki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę. Pora umyj i pokrój w talarki.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wrzuć czosnek i imbir na około 1 min. na nieduży ogień, dodaj pora i kurki i smaż 5 min., dodaj wino i jak alkohol odparuje dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu chilli i kilka kropel oleju sezamowego. Przełóż to do garnka z rosołem, dodaj fasolkę i gotuj wszystko na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Dodaj dwie łyżki sosu sojowego i kilka kropel tabasco, dopraw solą jeśli trzeba. Wyłącz ogień i dodaj tofu oraz większość zielonej cebulki (zostaw trochę do dekoracji zupy na talerzach). Podawaj z makaronem. Gotowe!

Zdjęcie - Zupa orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów