Zupa ogórkowa

Ostatni słoik kiszonych ogórków , wytachałam ze spiżarni. Została tylko marynowana dynia, którą tylko ja zjadam:( aaaa i jeszcze pasteryzowana dynia, która miała być dla mojej Papryki. Jednak maleństwo gardziło dynią, zrobioną przez mamę i pluło na odległość 1 metra. W tym roku spiżarnia będzie uboga.

Zupa ogórkowa

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/4 selera

5 ogórków kiszonych

5 ziemniaków

1 szklanka kwasu z ogórków

porcja rosołowa (skrzydełko)

1 łyżka mąki

2 łyżki śmietany

sól, pieprz

Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę wrzucić z porcją rosołową do gara z wodą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki zetrzeć na tarce. Gdy warzywa będą ugotowane, dodać starte ogórki i kwas z ogórków. Gotować 5 minut. Na koniec doprawić śmietaną i mąką.

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy