Zupa ogórkowa
Ostatni słoik kiszonych ogórków , wytachałam ze spiżarni. Została tylko marynowana dynia, którą tylko ja zjadam:( aaaa i jeszcze pasteryzowana dynia, która miała być dla mojej Papryki. Jednak maleństwo gardziło dynią, zrobioną przez mamę i pluło na odległość 1 metra. W tym roku spiżarnia będzie uboga.
Zupa ogórkowa
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/4 selera
5 ogórków kiszonych
5 ziemniaków
1 szklanka kwasu z ogórków
porcja rosołowa (skrzydełko)
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę wrzucić z porcją rosołową do gara z wodą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki zetrzeć na tarce. Gdy warzywa będą ugotowane, dodać starte ogórki i kwas z ogórków. Gotować 5 minut. Na koniec doprawić śmietaną i mąką.