Zupa lubczykowa
Zupa lubczykowa - mega prosta do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna. Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia zupa ziemniaczana. Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo.
Zupa bardzo nam smakowała!
Składniki na 4 porcje:
500 g ziemniaków
1 duża cebula
5 łyżek posiekanych liści lubczyku
1 łyżka masła
750 ml bulionu warzywnego
1/2 kubka tłustej śmietany
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
Wykonanie:
- obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę
- masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę i ziemniaki przez 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodać posiekane listki lubczyku i smażyć 1 minutę
- wlać bulion, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zmiksować lub zblendować. Dodać śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatałowej. Już nie gotować. Doprawić do smaku. Doskonała na zimno i na ciepło. Podawać z posiekanymi liśćmi lubczyku