Zupa krem z soczewicy
Ta zupa krem z soczewicy to prosty przepis na szybkie i sycące danie. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga gotowania bulionu. Dodatkowo jest pełna warzyw, ma piękny pomarańczowy kolor, a samo danie jest w pełni wegańskie. Aby ją ugotować, wystarczy podsmażyć od razu w garnku cebulę, czosnek, marchew i ziemniaki, a następnie wrzucić opłukaną czerwoną soczewicę i wlać wodę. Gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy pomidory w puszce oraz mleczko kokosowe i miksujemy całość na gładki krem. Aby nadać zupie więcej smaku, proponuję wzbogacić ją słodką czerwoną papryką w proszku oraz żółtą lub czerwoną pastą curry, albo harissą. Dzięki temu będzie bardzo aromatyczna i rozgrzeje nas od środka w chłodniejsze jesienne dni.
Taka zupa krem z soczewicy świetnie będzie smakowała od razu po przygotowaniu. Jednakże ja polecam podać ją ze świeżo posiekaną kolendrą i dodatkową porcją mleczka kokosowego. Możecie również posypać ją prażonymi pestkami słonecznika lub dyni, albo zaserwować ją z grzankami czy też groszkiem ptysiowym. Tutaj już postawcie na swoje ulubione dodatki. 🙂
Zupa krem z soczewicy
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut
Składniki na zupę krem z soczewicy:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżeczki żółtej lub czerwonej pasty curry albo harissy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ok. 1,5 l wody
- 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)
- 200 ml mleczka kokosowego (można użyć również słodkiej śmietanki lub pominąć)
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżeczki soli
- świeża kolendra do podania
Jak zrobić zupę krem z soczewicy?
- Do garnka wlej olej i podgrzej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmaż przez 5 minut.
- Kolejno dodaj pokrojoną w kosteczkę marchew i jeszcze chwilę smaż, aż warzywa nabiorą złotych rumieńców.
- Dodaj pokrojone w kosteczkę obrane ziemniaki i ponownie chwilę podsmaż.
- Wsyp paprykę oraz pastę curry lub harissę i podsmaż z warzywami.
- Kolejno wsyp opłukaną soczewicę, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie.
- Do zupy dodaj pomidory, wlej mleczko kokosowe i zmiksuj zawartość garnka blenderem na gładki krem. Jeśli okaże się za gęsty, dolej więcej wody.
- Zupę dopraw solą do smaku. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą i dodatkową porcją mleczka kokosowego.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square