Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy

Ta zupa krem z soczewicy to prosty przepis na szybkie i sycące danie. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i nie wymaga gotowania bulionu. Dodatkowo jest pełna warzyw, ma piękny pomarańczowy kolor, a samo danie jest w pełni wegańskie. Aby ją ugotować, wystarczy podsmażyć od razu w garnku cebulę, czosnek, marchew i ziemniaki, a następnie wrzucić opłukaną czerwoną soczewicę i wlać wodę. Gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy pomidory w puszce oraz mleczko kokosowe i miksujemy całość na gładki krem. Aby nadać zupie więcej smaku, proponuję wzbogacić ją słodką czerwoną papryką w proszku oraz żółtą lub czerwoną pastą curry, albo harissą. Dzięki temu będzie bardzo aromatyczna i rozgrzeje nas od środka w chłodniejsze jesienne dni.

Taka zupa krem z soczewicy świetnie będzie smakowała od razu po przygotowaniu. Jednakże ja polecam podać ją ze świeżo posiekaną kolendrą i dodatkową porcją mleczka kokosowego. Możecie również posypać ją prażonymi pestkami słonecznika lub dyni, albo zaserwować ją z grzankami czy też groszkiem ptysiowym. Tutaj już postawcie na swoje ulubione dodatki. 🙂

Zdjęcie - Zupa krem z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z soczewicy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 

Składniki na zupę krem z soczewicy:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki żółtej lub czerwonej pasty curry albo harissy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ok. 1,5 l wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)
  • 200 ml mleczka kokosowego (można użyć również słodkiej śmietanki lub pominąć)
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżeczki soli
  • świeża kolendra do podania

Jak zrobić zupę krem z soczewicy?

  1. Do garnka wlej olej i podgrzej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmaż przez 5 minut.
  2. Kolejno dodaj pokrojoną w kosteczkę marchew i jeszcze chwilę smaż, aż warzywa nabiorą złotych rumieńców.
  3. Dodaj pokrojone w kosteczkę obrane ziemniaki i ponownie chwilę podsmaż. 
  4. Wsyp paprykę oraz pastę curry lub harissę i podsmaż z warzywami.
  5. Kolejno wsyp opłukaną soczewicę, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie.
  6. Do zupy dodaj pomidory, wlej mleczko kokosowe i zmiksuj zawartość garnka blenderem na gładki krem. Jeśli okaże się za gęsty, dolej więcej wody.
  7. Zupę dopraw solą do smaku. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą i dodatkową porcją mleczka kokosowego.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Zupa krem z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów