Zupa-krem z porem i selerem
Dawno nie było zupy na blogu, a to przecież smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Składniki do tej zupy dobierałam intuicyjnie, w rezultacie powstał wyjątkowo smaczny i lekki krem warzywny. Jeżeli przygotujecie tą zupę, podejrzewam, że nikt z domowników lub gości nie domyśli się, z jakich składników została przygotowana. Zupa nie wygląda na zdjęciach tak dobrze, jak smakuje :-) Dosyć pisania, czas na listę zakupów, posłuchajcie……
Składniki na 6 – 7 porcji
- 2 litry bulionu ( przygotowałam na szyi indyka )
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 500 g pora pokrojonego w krążki ( tylko biała i jasno zielona część )
- 70 g korzenia selera drobno pokrojonego
- 3 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 garści szpinaku
- łyżka suszonej kolendry
- łyżka czarnuszki
- 100 g słodkiej śmietanki lub jogurtu
- masło klarowane
- vegeta domowa
- W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowne, dodaję kolendrę, czarnuszkę, cebulę i czosnek. Wszystko smażę, mieszając około 1 minutę.
- Dodaję por, całość krótko smażę, następnie duszę pod przykryciem około 10 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewam 1/3 szkl. wody.
- Trzy minuty, przed końcem duszenia dodaję szpinak.
- Do bulionu dodaję ziemniaki i seler. Warzywa gotuję do miękkości.
- Do bulionu dodaję podduszony por z cebulą, śmietanę lub jogurt. Wszystko miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z kulkami ptysiowymi, lub czosnkowymi grzankami. Na talerzu można posypać czarnuszką. Smacznego :-)