Zupa krem z pora, selera i marchewki

Zupa krem z pora, selera i marchewki

Prosta, sycąca zupa – krem z jesiennych warzyw, która dobrze smakuje o każdej porze dnia. To również sposób, na bezmięsny, lekki obiad. Gotową zupę, dopraw szczyptą chili i gałki muszkatołowej, podawaj z grzankami lub z paluchami ptysiowymi…zajadaj ze smakiem 🙂

Zdjęcie - Zupa - krem z pora, selera i marchewki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę krem z pora, selera i marchewki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 mały seler lub kawałek dużego selera
  • 2 młode marchewki
  • 2 pory ( jasna i jasnozielona część )
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g serka topionego Hochland
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • 1 płaska łyżka majeranku / duża szczypta gałki muszkatołowej / duża szczypta mielonego chili / 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

 

Jak zrobić zupę krem z pora, selera i marchewki ?

Ziemniaki i seler, pokrój w kostkę. Marchewki pokrój na plasterki. Z porów usuń wierzchnie liście, natnij wzdłuż i pokrój na półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.

Do wody ( około 1,5 litra ) daj liście laurowe, ziemniaki i seler, wszystko gotuj do czasu, kiedy warzywa będą al’dente.

Na patelni rozgrzej pełną łyżkę masła klarowanego, dodaj czosnek, pory i marchewkę. Warzywa smaż mieszając, aż por odparuje wodę, a marchewka lekko zmięknie.

Teraz dodaj marchewkę z porem do wywaru, dodaj też majeranek, gotuj wszystko do miękkości. Dodaj serek topiony pokrojony na kawałki, podgrzewaj do czasu, kiedy składniki się połączą, usuń liście laurowe i zmiksuj zupę na krem.

Dopraw do smaku wg. uznania. Zupę podawaj gorącą, delikatnie posypaną przyprawami, można dodać odrobię oliwy.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa - krem z pora, selera i marchewki - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów