Zupa - krem z jesiennych warzyw

Ta zupa, to najlepszy pomysł na jesienny obiad  🙂 Pyszna, kremowa i bardzo zdrowa zupa z dyni, kalafiora, pora i kalarepki.  Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, jesienią powinna znajdować się w diecie każdego z nas. Zupy z dodatkiem dyni, są smaczne, lekkostrawne i pięknie prezentują się na stole, a dzieci za nimi przepadają. Polecam każdemu 🙂

Zdjęcie - Zupa - krem z jesiennych warzyw - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z jesiennych warzyw

Składniki na zupę z jesiennych warzyw
  • 1 mały kalafior
  • 500 g dyni hokkido
  • 1 kalarepka
  • 2 mniejsze pory ( jasna i jasnozielona część )
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • świeże gałązki lubczyku i selera
  • pełna łyżeczka suszonej bazylii / duża szczypta gałki muszkatołowej / sól / pieprz
  • około 2 litry gorącej wody lub bulionu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • oliwa

Do podania – grzanki z bułki razowej

Warzywa umyj i obierz. Kalafiora podziel na różyczki. Pora pokrój na plasterki. Kalarepkę, cebulę, dynię i ziemniaki pokrój na kostkę. Czosnek drobno posiekaj.

Do garnka z gorącą wodą lub bulionem, daj związane gałązki selera i lubczyku, dorzuć ziemniaki i kalafiora, gotuj na małym ogniu.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do czasu, kiedy cebula się przyrumieni. Dodaj kalarepkę, dynię i pora, smaż mieszając od czasu, do czasu. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj całość do garnka.

Gotuj do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Wyciąg z garnka związane gałązki, wyrzuć.

Dodaj śmietankę, bazylię, gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku wg. uznania. Gotuj jeszcze chwilę i zmiksuj na krem.

Podaj z czosnkowymi grzankami z razowej bułki. Bułkę pokrój na małą kostkę. Daj na gorącą oliwę, razem z posiekanym ząbkiem czosnku, smaż mieszając, do czasu, kiedy grzanki będą chrupkie i rumiane.

Zupę można podać również ptysiowymi kulkami i koperkiem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Zupa - krem z jesiennych warzyw - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy