Zupa - krem z jesiennych warzyw
Ta zupa, to najlepszy pomysł na jesienny obiad ? Pyszna, kremowa i bardzo zdrowa zupa z dyni, kalafiora, pora i kalarepki. Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, jesienią powinna znajdować się w diecie każdego z nas. Zupy z dodatkiem dyni, są smaczne, lekkostrawne i pięknie prezentują się na stole, a dzieci za nimi przepadają. Polecam każdemu ?
Składniki na zupę z jesiennych warzyw- 1 mały kalafior
- 500 g dyni hokkido
- 1 kalarepka
- 2 mniejsze pory ( jasna i jasnozielona część )
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 cebula
- 3 – 4 ząbki czosnku
- świeże gałązki lubczyku i selera
- pełna łyżeczka suszonej bazylii / duża szczypta gałki muszkatołowej / sól / pieprz
- około 2 litry gorącej wody lub bulionu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- oliwa
Do podania – grzanki z bułki razowej
Warzywa umyj i obierz. Kalafiora podziel na różyczki. Pora pokrój na plasterki. Kalarepkę, cebulę, dynię i ziemniaki pokrój na kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Do garnka z gorącą wodą lub bulionem, daj związane gałązki selera i lubczyku, dorzuć ziemniaki i kalafiora, gotuj na małym ogniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do czasu, kiedy cebula się przyrumieni. Dodaj kalarepkę, dynię i pora, smaż mieszając od czasu, do czasu. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj całość do garnka.
Gotuj do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Wyciąg z garnka związane gałązki, wyrzuć.
Dodaj śmietankę, bazylię, gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku wg. uznania. Gotuj jeszcze chwilę i zmiksuj na krem.
Podaj z czosnkowymi grzankami z razowej bułki. Bułkę pokrój na małą kostkę. Daj na gorącą oliwę, razem z posiekanym ząbkiem czosnku, smaż mieszając, do czasu, kiedy grzanki będą chrupkie i rumiane.
Zupę można podać również ptysiowymi kulkami i koperkiem. Smacznego ?