Zupa krem z grzybów suszonych

Jaka zupa króluje na Twoim świątecznym stole?! U nas to obłędny krem z grzybów suszonych i tradycją jest wykończenie go olejem lnianym! Kujawski Len tłoczony jest na zimno, dzięki czemu jest bogaty w wiele wartości odżywczych występujących w ziarnach i pestkach!
Składniki na zupę krem z grzybów suszonych:
- 100 g suszonych grzybów (podgrzybki)
- 350 g ziemniaków
- 100 g pietruszki
- 100 g marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- olej Kujawskiego LEN tłoczony na zimno – do polania zupy
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 200 ml śmietanki 30 procent
- 2 łyżki sosu sojowego
- grzanki
- natka pietruszki
- 1 litr bulionu
- 500 ml wody do moczenia grzybów

Jak gotować zupę krem z grzybów suszonych?
👉Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy przez godzinę.
🤌W międzyczasie warzywa kroimy w kostkę, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju przez 5-7 minut. W czasie smażenia dodajemy odrobinę soli.
🤌Dodajemy suszony rozmaryn, mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut.
🤌Dodajemy grzyby bez wody, wlewamy bulion, 300 ml wody z grzybów i gotujemy przez około 40 minut na małym ogniu.
🤌Ugotowane składniki blendujemy (jeśli są za gęste, to możemy dolać jeszcze odrobinę wody z namoczonych grzybów).
🤌Do zblendowanej zupy dodajemy sos sojowy, śmietankę – mieszamy i zagotowujemy.
🤌Podajemy z grznkami, polane olejem Kujawskim Len i posypane pokrojoną natką pietruszki.

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 90 min
Stopięń trudności: średnio trudne