Zupa krem z grzybów suszonych

Zupa krem z grzybów suszonych

Zdjęcie - Zupa krem z grzybów suszonych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jaka zupa króluje na Twoim świątecznym stole?! U nas to obłędny krem z grzybów suszonych i tradycją jest wykończenie go olejem lnianym! Kujawski Len tłoczony jest na zimno, dzięki czemu jest bogaty w wiele wartości odżywczych występujących w ziarnach i pestkach!

Składniki na zupę krem z grzybów suszonych:

  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybki)
  • 350 g ziemniaków
  • 100 g pietruszki
  • 100 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • olej Kujawskiego LEN tłoczony na zimno – do polania zupy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 200 ml śmietanki 30 procent
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • grzanki
  • natka pietruszki
  • 1 litr bulionu
  • 500 ml wody do moczenia grzybów 

Zdjęcie - Zupa krem z grzybów suszonych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak gotować zupę krem z grzybów suszonych?

👉Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy przez godzinę.

🤌W międzyczasie warzywa kroimy w kostkę, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju przez 5-7 minut. W czasie smażenia dodajemy odrobinę soli.

🤌Dodajemy suszony rozmaryn, mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut.

🤌Dodajemy grzyby bez wody, wlewamy bulion, 300 ml wody z grzybów i gotujemy przez około 40 minut na małym ogniu.

🤌Ugotowane składniki blendujemy (jeśli są za gęste, to możemy dolać jeszcze odrobinę wody z namoczonych grzybów).

🤌Do zblendowanej zupy dodajemy sos sojowy, śmietankę – mieszamy i zagotowujemy.

🤌Podajemy z grznkami, polane olejem Kujawskim Len i posypane pokrojoną natką pietruszki.

Zdjęcie - Zupa krem z grzybów suszonych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 90 min
Stopięń trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów