Zupa krem z dyni i pomarańczy
Zupa krem z dyni to danie obowiązkowe w jesiennym dyniowym sezonie ! Mogę też śmiało powiedzieć, że to moja ulubiona zupa krem. Najbardziej lubię taką bardzo gęstą z dodatkiem mleka kokosowego.
Do zupy zawsze dodaje też korzenne przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, które sprawiają, że zupa jeszcze bardziej rozgrzewa !
Upieczone warzywa nadają zupie ciekawy smak i słodycz. Można dodatkowo posypać je rozmarynem, który też idealnie pasuje zupy krem z dyni.
Do zupy oprócz pieczonych warzyw i korzennych przypraw dodałam też sok ze słodkiej pomarańczy.
Mleczko kokosowe można zamienić na jogurt, śmietanę, mleko. Dodatkowo zupę można posypać podprażonymi pestkami dyni lub grzankami.
Taki gęsty krem jest bardzo sycący a przy tym niskokaloryczny. Na pewno zasmakuje całej rodzinie !
Ile kalorii ma dynia ?
Jakie właściwości zdrowotne posiada ?
Dynia to warzywo godne uwagi ze względu na to, że zawiera szereg cennych witamin i minerałów. W porównaniu z innymi warzywami zawiera aż 90 % wody ! Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie, co jest bardzo ważne w okresie przeziębieniowym. Warto pamiętać też o pestkach dyni, ponieważ są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Wykazują również działanie przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze dzięki zawartej w nich kukurbitynie.
Podsumowując, warto włączyć dynię do swojej diety !
Składniki:
1 dynia Hokkaido
3 marchewki
Sok z 1 słodkiej pomarańczy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
Mleczko kokosowe
Sól
Pieprz ⠀
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Dynię i marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 20-25 min, aż warzywa będą miękkie. Po wystudzeniu zdejmujemy z nich skórę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy zabieloną mleczkiem kokosowym.
Zupa krem z dyni i pomarańczy Pyszna, sycąca i dietetyczna zupa z dyni z pomarańczą i mleczkiem kokosowym. Kategorie: Obiad, Zupy Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit, Wegańska Tagi: dynia, zupa krem Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 30 minutes Całkowity czas: 50 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 1 dynia Hokkaido
- 3 marchewki
- Sok z 1 słodkiej pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
- Mleczko kokosowe
- Sól
- Pieprz ⠀
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Dynię i marchewki kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 20-25 min, aż warzywa będą miękkie. Po wystudzeniu zdejmujemy z nich skórę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy zabieloną mleczkiem kokosowym.