Zupa krem z czerwonej kapusty

Zupa krem z czerwonej kapusty

 

Czerwona kapusta to moim zdaniem jedno z najbardziej magicznych warzyw. Z nazwy czerwona, w kolorze fioletowa, po ugotowaniu jakby niebieska, a po dodaniu soku z cytryny lub innego kwasu staje się różowa. Z drugiej strony często nie wykorzystujemy jej w kuchni dostatecznie dobrze. Zwykle pełni rolę drugoplanową i pojawia się w formie surówki, albo zasmażanej kapusty do obiadu. Jednak moim zdanie zdecydowanie zasługuje na swoje pięć minut na kulinarnej scenie. Dlatego postanowiłem nieco się z tym warzywem zabawić i przygotować z poczciwą modrą główką coś więcej. Tak powstała eksperymentalna zupa krem z czerwonej kapusty. Eksperyment się powiódł, dlatego dzisiaj dzielę się z Wami oryginalnym przepisem na magiczną fioletową polewkę.

Moja zupa krem z czerwonej kapusty jest nieco zainspirowana bliskowschodnią kuchnią. Doprawiłem ją mieloną kolendrą oraz kuminem, a zamiast nabiału w formie śmietany postanowiłem dodać sezamową pastę tahini. Dodatkowo podałem ją z pestkami granatu oraz świeżą kolendrą (chociaż po testach stwierdziłem, że równie doskonale pasują liście mięty). Samą zupę zagęściłem dodatkiem ziemniaków, które gotujemy razem z kapustą. Aby dodać nieco magii, przy pomocy soku z cytryny, zrobiłem barwne esy-floresy, które po chwili stają się różowe. Czyż nie wygląda to zjawiskowo? 🙂

Moim zdaniem taka zupa krem z czerwonej kapusty to genialny sposób na wykorzystanie tego poczciwego warzywa, które moim zdaniem jest niedoceniane. Ma zjawiskowy intensywnie fioletowy kolor, który za sprawą kwasu staje się różowy i smakuje bardzo oryginalnie. Domownicy byli zaskoczeni, a za sprawą aromatycznych przypraw danie bardzo im smakowało! Jeśli nie boicie się takich eksperymentów, to musicie koniecznie wypróbować mój przepis! Ja jestem bardzo zadowolony z finalnego efektu i jestem wręcz przekonany, że ta zupa z czerwonej kapusty na stałe wejdzie do mojego kulinarnego repertuaru!

Zdjęcie - Zupa krem z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z czerwonej kapusty

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) Wydrukuj przepis

Składniki na zupę krem z czerwonej kapusty:

Zupa krem z czerwonej kapusty:

  • ok. 400 g czerwonej kapusty
  • ok. 300 g obranych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki sezamowej pasty tahini
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki soli

 

Do podania:

  • pestki granatu
  • świeża kolendra lub mięta
  • sok z cytryny

Jak przygotować zupę krem z czerwonej kapusty?

  1. Kapustę, ziemniaki i cebulę pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć je do garnka wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem. Zalej wodą i posól.
  2. Wstaw na średni ogień i gotuj przez około 45 minut od zagotowania, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  3. Zawartość garnka przelej do kielicha blendera, dodaj pastę tahini, kumin oraz kolendrę i zmiksuj na gładki krem. 
  4. Kolejno przecedź go przez sito i opcjonalnie dopraw większą ilością soli.
  5. Gotową zupę przelej do miseczek. Skrop odrobiną soku z cytryny (za pomocą wykałaczki można zrobić wzorki w miejscu, gdzie krem zmieni kolor), posyp pestkami granatu i świeżą kolendrą.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Zupa krem z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów