Zupa krem z cukinii
Takie zupki bardzo lubię jeść latem kiedy mamy pod dostatkiem warzyw,świeżych ziół ja zrobiłam z cukinii z własnego ogrodu :-) posadziłam ich za dużo w tym roku i chyba nie dam rady ich przerobić jem ją na okrągło, a może macie jakieś ciekawe propozycje z jej wykorzystaniem... Zupka jest kremowa i aromatyczna można dodatkowo podać ją jeszcze z grzankami. Polecam
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 kg zielonej cukinii
- 500 g ziemniaków
- 300 g kalarepki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki siekanej
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżych ziół (tymianek,bazylia)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego + do dekoracji
Do ugotowanego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię oczyszczoną z miękkiego miąższu jeżeli taki posiada oraz kalarepkę obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem oraz ziołami i czosnkiem -gotować do miękkości. Na końcu wymieszać z posiekaną natką i jogurtem lub śmietaną - wszystko zmiksować. Można podawać na zimno lub ciepło z kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego
Wydrukuj przepis