Zupa krem z cukinii

Zupa krem z  cukinii

Zupa wprost doskonała dla osób uwielbiających delikatne smaki. Lubiącym wyraziste, pikantne dania, albo tym którzy na co dzień nie żałują sobie vegety - zdecydowanie jej nie polecam - wyda się zbyt mdła.

Zamiast cukinii można użyć marchewki. Można też zrobić biały krem z pietruszki, ziemniaków i białej części pora albo zielony - z zielonego groszku, pietruszki i bazylii.

Przepis wyszperałam w książce "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe".

Zdjęcie - Zupa krem z  cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 5 średniej wielkości cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 mała śmietana 18% (lub tylko duża łyżka)
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 paczka płatków migdałowych
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża mięta lub pietruszka
  • chleb na grzanki
  • sól

 

W garnku zeszklić na łyżce masła obraną i pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę cukinie (razem ze skórką) i wymieszać. Po kilku minutach zalać wszystko ok. 1 i 1/2 litra wrzącej wody. Postawić na małym ogniu, dodać ziele, listek i pieprz. Gotować, aż cukinia zmięknie. Następnie wyłowić z garnka listek i wszystkie ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.

Zupę zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku, dodać śmietanę i pół łyżki masła.

Na patelni (z masłem, olejem lub suchej) usmażyć grzanki z chleba pokrojonego w kostkę. Na suchej patelni podprażyć lekko płatki migdałowe. Przygotować również listki mięty lub pietruszki. wszystko umieścić w miseczkach i postawić na stole, żeby każdy mógł sobie udekorować danie według uznania.

Zdjęcie - Zupa krem z  cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego:)

Kategorie przepisów