Zupa krem z cukinii
Zupa wprost doskonała dla osób uwielbiających delikatne smaki. Lubiącym wyraziste, pikantne dania, albo tym którzy na co dzień nie żałują sobie vegety - zdecydowanie jej nie polecam - wyda się zbyt mdła.
Zamiast cukinii można użyć marchewki. Można też zrobić biały krem z pietruszki, ziemniaków i białej części pora albo zielony - z zielonego groszku, pietruszki i bazylii.
Przepis wyszperałam w książce "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe".
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 5 średniej wielkości cukinii
- 1 duża cebula
- 1 mała śmietana 18% (lub tylko duża łyżka)
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 paczka płatków migdałowych
- listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 2 ząbki czosnku
- świeża mięta lub pietruszka
- chleb na grzanki
- sól
W garnku zeszklić na łyżce masła obraną i pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę cukinie (razem ze skórką) i wymieszać. Po kilku minutach zalać wszystko ok. 1 i 1/2 litra wrzącej wody. Postawić na małym ogniu, dodać ziele, listek i pieprz. Gotować, aż cukinia zmięknie. Następnie wyłowić z garnka listek i wszystkie ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Zupę zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku, dodać śmietanę i pół łyżki masła.
Na patelni (z masłem, olejem lub suchej) usmażyć grzanki z chleba pokrojonego w kostkę. Na suchej patelni podprażyć lekko płatki migdałowe. Przygotować również listki mięty lub pietruszki. wszystko umieścić w miseczkach i postawić na stole, żeby każdy mógł sobie udekorować danie według uznania.
Smacznego:)