Zupa krem z cukini
W miniony weekend byłam bardzo zagotowana i zapieczona :) Upiekłam chleb, tartę, zapiekankę z cukini i ziemniaków oraz ugotowałam zupę krem z cukini, którą uwielbiamy;)
Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku, u mnie inne proporcje, bez dodatku grzanek, bez mięty.
Składniki na 2 l zupy:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku, u mnie inne proporcje, bez dodatku grzanek, bez mięty.
Składniki na 2 l zupy:
- 3 młode cukinie średniej wielkości
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- śmietana lub jogurt jako dodatek
Przygotowanie:
- na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę (ja kroję na 4 i tak potem wszystko traktuję blenderem) wycisnąc ząbek czosnku, podsmażyć
- cukinię umyć, odciąc końcówki, pokroić w plastry 1 cm wraz ze skórą, dodać do cebuli
- ziemniaki obrać, umyć, pokroić na 4, dodać do reszty warzyw i wszystko obsmażyć około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając
- warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkość około 15-20 minut
- zmiksować blenderem, przyprawić jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem, podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany albo jogurtu
Smacznego;)