Zupa krem z białych warzyw
Jedna z najpyszniejszych zup krem jak kiedykolwiek ugotowałam. Białe warzywa są delikatne, a zarazem nie mdłe. Zupa wychodzi naturalnie słodkawa za sprawą korzenia pietruszki. U nas zupy, w tym zupy typu krem jemy niemalże codziennie. Zwykle w jeden dzień gotuję świeży rosół, a na kolejne dni z reszty rosołu powstają właśnie rozmaite zupy krem. Podaję je najczęściej z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przyznam że moja niespełna 2-roczna córka lubi zupy, ale w przypadku zup z kawałkami warzyw czasem wybrzydza, odmawia jedzenia kawałków z zupy, wyjada tylko samą “wodę”. Natomiast w przypadku kremów zjada wszystko jak popadnie, dlatego lubię tę formę.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Kalorie: 90 kcal
Delikatny i przepyszny krem z białych warzyw z grzankami czosnkowo – ziołowymi. Jedna z najpyszniejszych zup typu krem.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KREM Z BIAŁYCH WARZYW
-
1,5 litra gorącego bulionu jarzynowo – mięsnego
-
1 por
-
1 ziemniak
-
1 korzeń pietruszki
-
1/2 małego selera
-
1/3 kalafiora
-
1 łyżeczka masła
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 czubata łyżka gęstej śmietany 18%
-
pieprz i sól*
- GRZANKI ZIOŁOWE
-
3 kromki pszennego pieczywa
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- KREM WARZYWNY
- W garnku rozpuść masło z olejem. Na tłuszczu podsmaż przez około 5 minut wszystkie pokrojone warzywa: pora, ziemniaka, pietruszkę, seler i kalafiora.
- Po tym czasie zalej gorącym, klarownym bulionem i gotuj 20-25 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
- Do zupy dodaj gęstą śmietanę oraz przyprawy. Zblenduj na gładki krem.
- GRZANKI CZOSNKOWO – ZIOŁOWE
- Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Oprósz czosnkiem granulowanym i oregano.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zarumień grzanki. Co jakiś czas potrząsaj patelnią by przerzucić kawałki pieczywa na inną stronę.
- Zupę krem podawaj z garstką chrupiących grzanek. Grzanki wsyp przed samym podaniem kremu warzywnego.
Uwagi:
- *dla niemowlaka pomiń dodatek soli w przepisie, pamiętaj by bulion dla maluszka również był ugotowany bez soli