Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Zdjęcie - Zupa krem z białych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedna z najpyszniejszych zup krem jak kiedykolwiek ugotowałam. Białe warzywa są delikatne, a zarazem nie mdłe. Zupa wychodzi naturalnie słodkawa za sprawą korzenia pietruszki. U nas zupy, w tym zupy typu krem jemy niemalże codziennie. Zwykle w jeden dzień gotuję świeży rosół, a na kolejne dni z reszty rosołu powstają właśnie rozmaite zupy krem. Podaję je najczęściej z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Przyznam że moja niespełna 2-roczna córka lubi zupy, ale w przypadku zup z kawałkami warzyw czasem wybrzydza, odmawia jedzenia kawałków z zupy, wyjada tylko samą “wodę”. Natomiast w przypadku kremów zjada wszystko jak popadnie, dlatego lubię tę formę.

Zdjęcie - Zupa krem z białych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Kalorie: 90 kcal

Delikatny i przepyszny krem z białych warzyw z grzankami czosnkowo – ziołowymi. Jedna z najpyszniejszych zup typu krem.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREM Z BIAŁYCH WARZYW
  • 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowo – mięsnego

  • 1  por

  • 1 ziemniak

  • 1  korzeń pietruszki

  • 1/2  małego selera

  • 1/3  kalafiora

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka  oleju rzepakowego

  • 1 czubata łyżka  gęstej śmietany 18%

  • pieprz i sól*

  • GRZANKI ZIOŁOWE
  • 3  kromki pszennego pieczywa

  • 1 łyżeczka  czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka  oregano

  • 1 łyżeczka  oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • KREM WARZYWNY
  • W garnku rozpuść masło z olejem. Na tłuszczu podsmaż przez około 5 minut wszystkie pokrojone warzywa: pora, ziemniaka, pietruszkę, seler i kalafiora.
  • Po tym czasie zalej gorącym, klarownym bulionem i gotuj 20-25 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Do zupy dodaj gęstą śmietanę oraz przyprawy. Zblenduj na gładki krem.
  • GRZANKI CZOSNKOWO – ZIOŁOWE
  • Pieczywo pokrój w drobną kostkę. Oprósz czosnkiem granulowanym i oregano.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zarumień grzanki. Co jakiś czas potrząsaj patelnią by przerzucić kawałki pieczywa na inną stronę.
  • Zupę krem podawaj z garstką chrupiących grzanek. Grzanki wsyp przed samym podaniem kremu warzywnego.


Uwagi:

  • *dla niemowlaka pomiń dodatek soli w przepisie, pamiętaj by bulion dla maluszka również był ugotowany bez soli

Kategorie przepisów