Zupa krem cebulowa
Składniki:
- 5 dużych cebul
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- bulion warzywny: http://paszczakgotuje.blogspot.com/2011/06/bulion-warzywny.html
- 10 dag startego ementalera
- bagietka
- ząbek czosnku
- gałka muszktołowa
- sól, pieprz
- masło
Cebule pokroić w piórka, poddusić. Dodać bulion i wino, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Gotować ok 20 min. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować masłem i zrumienić w piekarniku. Po wyjęciu grzanek, natrzeć je czosnkiem. Nakładać po dwie grzanki na talerz zupy, posypać startym ementalerem, po czym włożyć do piekarnika na tak długo, aby ser się stopił.
Podobne wpisy Zupa krem cebulowaWarsztaty fotograficzne z Winiary