Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa
Letnia zupa z warzyw, które kupimy w każdym warzywniaku lub przyniesiemy z ogrodu. Ja bardzo lubię dodatek cukinii i fasolki szparagowej, oraz dodatek świeżych ziół. Dodatkowo doprawiłam zupę curry, co bardzo ożywiło ją smakowo i kolorystycznie ?

Zdjęcie - Zupa jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1, 5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 5 średnich ziemniaków
  • garść fasolki szparagowej żółtej
  • garść fasoli szparagowej zielonej
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki curry
  • 100 ml. śmietanki do zup
  • 2 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz
Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę. Marchew kroję w półplasterki. Z fasolki ścinam końcówki i kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w małą kostkę. W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowane, dodaję ziemniaki, marchewkę i fasolkę. Wszystko smażę na średnim ogniu, około 4 minuty, cały czas mieszając. Warzywa daję do wywaru, dodaję liście laurowe i curry. Gotuję do miękkości. Dwie minuty, przed końcem gotowania, dodaję cukinię i śmietanę. Na koniec, dodaję świeże zioła i doprawiam do smaku. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów