Zupa gyros

Zupa gyros

Zupa w moim ulubionym wydaniu, bo gęsta i treściwa. Z kolorową papryką, ziemniakiem, ogórkami, kukurydzą oraz kurczakiem. Pyszna, kolorowa i sycąca.

Jak dla mnie jest to idealne rozwiązanie obiadowe na 2 dni. Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Jedyne co u mnie nie poszło tak jak się spodziewałam, to ser nie do końca ładnie mi się roztopił. Najlepiej dodać go już na talerze, w niewielkiej ilości.

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na zupę gyros:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2-3 kolorowe papryki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • około 1 l bulionu
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • garść tartego sera (np gouda lub cheddar)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka oregano
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • oliwa do smażenia

 

Jak zrobić zupę gyros?

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebulę oraz kolorowe papryki kroimy w kostkę.

Czosnek siekamy na cienkie plasterki. Ostrą papryczkę (bez pestek) kroimy w drobną kostkę.

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros, odstawiamy do zamarynowania.

Ziemniaka kroimy w kostkę.

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oliwy.

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy chwilę, na niewielkim ogniu. Dokładamy czosnek oraz ostrą papryczkę. Smażymy 1-2 minutki. Następnie dokładamy kolorowe papryki.

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po około 3 minutach dokładamy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż do miękkości ziemniaków.

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W międzyczasie dodajemy usmażonego kurczaka.

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pod koniec dokładamy pomidory z puszki, odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki oraz tarty ser (ser można również dodać do gotowej zupy, rozlanej już do talerzy). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki.

 

Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów