Zupa gyros
Zupa w moim ulubionym wydaniu, bo gęsta i treściwa. Z kolorową papryką, ziemniakiem, ogórkami, kukurydzą oraz kurczakiem. Pyszna, kolorowa i sycąca.
Jak dla mnie jest to idealne rozwiązanie obiadowe na 2 dni. Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Jedyne co u mnie nie poszło tak jak się spodziewałam, to ser nie do końca ładnie mi się roztopił. Najlepiej dodać go już na talerze, w niewielkiej ilości.
Składniki na zupę gyros:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2-3 kolorowe papryki
- 1 ostra papryczka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- około 1 l bulionu
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 mała puszka kukurydzy
- garść tartego sera (np gouda lub cheddar)
- 3 ogórki konserwowe
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka oregano
- mielona papryka ostra
- sól, pieprz, szczypta cukru
- oliwa do smażenia
Jak zrobić zupę gyros?
Cebulę oraz kolorowe papryki kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy na cienkie plasterki. Ostrą papryczkę (bez pestek) kroimy w drobną kostkę.
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros, odstawiamy do zamarynowania.
Ziemniaka kroimy w kostkę.
Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oliwy.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy chwilę, na niewielkim ogniu. Dokładamy czosnek oraz ostrą papryczkę. Smażymy 1-2 minutki. Następnie dokładamy kolorowe papryki.
Po około 3 minutach dokładamy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie dodajemy usmażonego kurczaka.
Pod koniec dokładamy pomidory z puszki, odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki oraz tarty ser (ser można również dodać do gotowej zupy, rozlanej już do talerzy). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki.