Zupa grzybowo - kalafiorowa
Kremowa zupa grzybowo kalafiorowa z korzeniem pietruszki z grzankami.
Składniki:
2 suszone grzyby
kafior mały
300 g pieczarrek
korzeń pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
mleczko kokosowe 100 ml
1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego
2 łyżki miso
sól, pieprz do smaku
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy
ziele angielskie kilka ziarenek
gałka muszkatołowa
grzanki
oliwa do polania
Przygotowanie:
Suszone grzyby ( najlepiej użyć takich pokrojonych w plasterki) namoczyć w szklance wrzątku. Obrać pietruszkę i oczyścić pieczarki, kalafiora pokroić na różyczki, cebulkę w dość grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa wraz z pieczarkami, następnie wlać wodę do zakrycia warzyw i grzybów. Dodać namoczone grzyby ( można wlać wodę z moczenia grzybów) oraz kostkę bulionową grzybową. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut. Na koniec dodać pastę miso i wlać mleczko kokosowe, zagotować i zmiksować. Podawać z grzankami, posikanymi orzechami włoskimi a wierzch polać pyszną oliwą z pierwszego tłoczenia (najlepiej truflową). .