Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie - Zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto jesienny klasyk. Nic nie rozgrzewa we wrześniu i październiku tak jak ona- klasyczna zupa grzybowa z grzybów leśnych. Uwielbiam jej głęboki smak!

Do zupy grzybowej wykorzystuję wszystkie grzyby, jakie uda mi się przynieść ze spaceru do lasu, choć wiadomo, że zupa z dodatkiem (lub nawet przeważającą liczba prawdziwków będzie najlepsza!). Co ładniejsze grzyby można zachować do sosu z dużymi kawałkami grzybów, te mniej urodziwe znakomicie odnajdą się w zupie!

Grzybowa zupa- krem

Wybieram najchętniej wersję zupy- kremu. Taką lubię najbardziej i często podaję z dodatkiem np. groszku ptysiowego lub wytrawnych gofrów. Często jednak nie miksuję zupy na idealnie gładkie puree, tylko pozwalam zachować jej małe kawałki składników. Dodatkowo, przed gotowanie, odkładam kilka grzybów na bok, przesmażam je pokrojone w małą kostkę na maśle, doprawiam kilkoma kroplami sosu sojowego (wspaniale podkreśla grzybowy smak!) a następnie dodaję do już zmiksowanej zupy, aby urozmaicić jej konsystencję.

Zdjęcie - Zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki do zupy grzybowej

Zupę grzybową doprawiam zawsze słodką śmietanką kremówką. Kwaśna moim zdaniem się nie nadaje, ma zbyt intensywny smak (choć przy tym nieco mniej kalorii;)

Moja zupa grzybowa jest gęsta dzięki dodatkowi ziemniaków. Sprawiają, że ma niezwykle miłą, aksamitną wręcz konsystencję. Do jej przygotowania wykorzystuję bulion warzywny lub po prostu zwykłą wodę. Grzyby leśne mają w sobie tyle smaku i aromatu, że dodawanie mięsnego wywaru jest wręcz zbędne.

Przed podaniem warto posypać zupę świeżo posiekaną natką pietruszki i/lub koperkiem.

Zdjęcie - Zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • grzyby leśne - ok. 1/2 kg
  • ziemniaki - 3 średnie sztuki
  • cebula - 1 szt
  • bulion/woda - ok. 3/4 litra
  • olej/masło - po 2 łyżki
  • sos sojowy - do smaku
  • śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
  • mielona kolendra - 1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz - do smaku
  • natka pietruszki, koperek - do podania
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej z masłem, usmaż na złoto (na sporym ogniu) pokrojone grzyby.
  2. Pod koniec smażenia dopraw grzyby chlustem sosu sojowego.
  3. Zdejmij grzyby z patelni, dolej odrobinę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  4. Pod koniec smażenia dodaj mieloną kolendrę.
  5. Grzyby i cebulę przełóż do garnka.
  6. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Zalej wodą/bulionem tak, by tylko przykrył składniki.
  8. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  9. Zupę zmiksuj na gładki krem.
  10. Dopraw śmietaną, solą/sosem sojowym i pieprzem.
  11. W razie konieczności, gdy okaże się zbyt gęsta, dodaj nieco wody/bulionu.
  12. Zupę podawaj gorącą, ze świeżą natką pietruszki na wierzchu.

Uwaga! Możesz zostawić 1-2 grzyby, pokroić je w małą kostkę i usmażyć osobno, a następnie dodać do już zmiksowanej zupy, aby miała ciekawszą konsystencję.

Kategorie przepisów