Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem
Zdjęcie - Zupa grzybowa z makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • cebula
  • 4 l wody
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 g makaronu
  • garść liści pietruszki
Przygotowanie Grzyby namoczyć przez minimum 1 godz. Kiedy zmiękną, odcedzić i przełożyć do garnka. Następnie zalać je podaną ilością wody i dodać obraną cebulę oraz liście laurowe. Zupę gotować około godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem.


Ugotować makaron.


Przed podaniem zupę zabielić śmietaną. Aby śmietana się nie zwarzyła, przed wlaniem do zupy należy ją zahartować: do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, po czym wlać płyn do garnka i wymieszać całość.


Makaron rozłożyć na talerzach i zalać zupą. Dla smaku i aromatu potrawę posypać drobno posiekaną pietruszką.


Porada:

Do zupy można dodać niemal każdy rodzaj makaronu. Szczególnie polecam świderki, łazanki, kokardki, czy klasyczne nitki.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów