Zupa grzybowa z kaszą perłową

Zupa grzybowa z kaszą perłową
Zdjęcie - Zupa grzybowa z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z kaszą perłową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki kaszy perłowej
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. Wody ma być tyle, by przykryła grzyby.


Następnego dnia do grzybów dolewamy około 1 litra wody, dokładamy marchew, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania grzyby doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Wyławiamy marchew, pietruszkę i liść laurowy.


Do kwaśnej śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, by śmietanę zahartować i uniknąć powstania grudek. Po dokładnym rozmieszaniu śmietany wlewamy ją do zupy. By zupa była bardziej zawiesista możemy dodać do niej 2 łyżki mąki. Postępujemy wtedy tak samo jak ze śmietaną, czyli do mąki dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek, a następnie dodajemy ją do zupy.


Zupę należy zagotować i wyłączyć. Ewentualnie doprawiamy ją jeszcze do smaku.


Do zupy przygotowujemy kaszę perłową. Można też podać ją z makaronem.


Na talerz zupy potrzebujemy 1 łyżkę kaszy, którą gotujemy w małej ilości osolonej wody z 1 łyżką masła. Po zagotowaniu kaszę wyłączamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kasza napęcznieje.


Gotową zupę nalewamy na talerze, nakładając na każdy talerz porcję kaszy.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów