Zupa grzybowa świąteczna
Czy w Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową.
Dlaczego nie mieć ich dwóch?
2 litry wywaru warzywnego,
20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
por
kawałek selera korzeniowego
marchew
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
biała cebula,
olej rzepakowy,
sól do smaku,
Przygotowanie:
Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz wyjęte łyżką cedzakową namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy.
Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zblenduj, jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).
Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.