Zupa grochowa

Zupa grochowa

Zdjęcie - Zupa grochowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnie dni były były naprawdę przyjemne. Aż chciało się wychodzić z domu. Ciepło, czasem nawet słoneczko przygrzało. Można było nawet popracować w ogrodzie. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Zima jeszcze się z nami nie rozstała na dobre. Na nadchodzące chłodne dni przyda się więc coś na rozgrzewkę. Myślę, że duży garnek tradycyjnej grochówki na wędzonych żeberkach i wiejskiej kiełbasie będzie w sam raz. Lubię gdy jest ona gęsta i kremowa, dlatego najpierw gotuję na żeberkach sam groch do momentu aż się całkowicie rozgotuje i pieknie ją zagęści, a dopiero wówczas dodaję pozostałe składniki.
Zdjęcie - Zupa grochowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa grochowa
Składniki:

  • 250g łuskanego grochu
  • 250g wędzonych żeberek
  • kawałek wiejskiej wędzonej kiełbasy (tak około 20cm)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz

Do dużego garnka wlać dwa litry wody. Włożyć wędzone żeberka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i ewentualnie zszumować w razie potrzeby. Groch przepłukać na sicie zimną wodą. Dodać do gotujących się żeberek. Zmniejszyć płomień i gotować do momentu aż groch całkowicie się rozpadnie. Obrać ziemniaki i marchewkę. Pokroić w kostkę. Ziemniaki w większą, a marchewkę w drobną. Dodać do garnka i gotować około 25 minut. Pokroić w drobną kostkę obraną cebulę. Rozgrzać na patelni masło i zeszklić na nim cebulę. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, aby jeszcze bardziej podkręcić smak zupy. Zrumienioną kiełbasę dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze wszystko razem 15 minut. Z żeberek usunąć kości. Mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów