Zupa dyniowo-bananowa

Zdjęcie - Zupa dyniowo-bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Crazy, crazy, crazy is my life! Jeśli wasze życie jest tak szalone jak piosenka braci Golec to na pewno spodoba wam się dzisiejsza zupa, bo jest równie krejzi. Oto zupa dyniowo-bananowa!

Zazwyczaj planując nowy przepis jestem w stanie wyobrazić sobie jak dane danie będzie smakowało. Dlatego łączenie składników i komponowanie smaków przychodzi mi z łatwością i czystą przyjemnością. W przypadku tej zupy sama siebie zaskoczyłam, bo nie spodziewałam się, że wyjdzie tak fantastyczna. Dyniowe kremy zazwyczaj są dosyć ciężkie. Dodatek bananów sprawił, że zupa wyszła aksamitna, pozostawia przyjemny maślany posmak na końcu języka. Banany lubią się z cynamonem, a dynia z curry, więc dodałam po szczypcie, równo, sprawiedliwie. Z wierzchu udekorowałam ją smażonymi bananami, kwaskowatymi pestkami granatu i skropiłam odświeżającą limonką. Coś czuję, że ta zupa zasmakuje nie tylko bananom:)

Zdjęcie - Zupa dyniowo-bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa dyniowo-bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa dyniowo-bananowa
  • 600 g dyni piżmowej
  • 2 banany
  • cebula
  • 2 cm korzenia imbriu
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 500 ml dowolnego bulionu
  • 200 g mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • sól
  • łyżka masła klarowanego
Dodatki:
  • banan
  • pestki granatu
  • mięta
  • łyżeczka masła klarowanego
  • wiórki kokosowe
  • plastry limonki
  1. Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Dorzucamy kawałki obranej dyni, posiekany drobno imbir i chilli. Podsmażamy ok. 10 minut.
  2. Następnie dodajemy kawałki bananów, podsmażamy 5 minut. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień, całość gotujemy ok. 10-15 minut. Gdy dynia będzie miękka dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cynamon, sól i curry. Gotujemy jeszcze krótką chwilę.
  3. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  4. Na maśle podsmażamy z dwóch stron kawałki banana, posypujemy je wiórkami kokosowymi.
  5. Zupę serwujemy z pestkami granatu, smażonym bananem, wiórkami koksowymi, sokiem z limonki i miętą.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
2

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający
1

Przepis na piernik świąteczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffiny piernikowe z powidłami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką

Świąteczne korzenne ciasto z w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto czekoladowe z kremem i warstwą malinową

Ciasto czekoladowe z kremem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Zupa grzybowa świąteczna

Zupa grzybowa świąteczna

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krupnik z ogórkami kiszonymi
1

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zupa cebulowo-porowa z pulpetami
1

Zupa cebulowo-porowa z pulpeta…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa
1

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami
1

Kremowa zupa z selera z pieczo…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki