Zupa dyniowo-bananowa

Zdjęcie - Zupa dyniowo-bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Crazy, crazy, crazy is my life! Jeśli wasze życie jest tak szalone jak piosenka braci Golec to na pewno spodoba wam się dzisiejsza zupa, bo jest równie krejzi. Oto zupa dyniowo-bananowa!

Zazwyczaj planując nowy przepis jestem w stanie wyobrazić sobie jak dane danie będzie smakowało. Dlatego łączenie składników i komponowanie smaków przychodzi mi z łatwością i czystą przyjemnością. W przypadku tej zupy sama siebie zaskoczyłam, bo nie spodziewałam się, że wyjdzie tak fantastyczna. Dyniowe kremy zazwyczaj są dosyć ciężkie. Dodatek bananów sprawił, że zupa wyszła aksamitna, pozostawia przyjemny maślany posmak na końcu języka. Banany lubią się z cynamonem, a dynia z curry, więc dodałam po szczypcie, równo, sprawiedliwie. Z wierzchu udekorowałam ją smażonymi bananami, kwaskowatymi pestkami granatu i skropiłam odświeżającą limonką. Coś czuję, że ta zupa zasmakuje nie tylko bananom:)

Zdjęcie - Zupa dyniowo-bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa dyniowo-bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa dyniowo-bananowa
  • 600 g dyni piżmowej
  • 2 banany
  • cebula
  • 2 cm korzenia imbriu
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 500 ml dowolnego bulionu
  • 200 g mleka kokosowego
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • sól
  • łyżka masła klarowanego
Dodatki:
  • banan
  • pestki granatu
  • mięta
  • łyżeczka masła klarowanego
  • wiórki kokosowe
  • plastry limonki
  1. Na maśle podsmażamy posiekaną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Dorzucamy kawałki obranej dyni, posiekany drobno imbir i chilli. Podsmażamy ok. 10 minut.
  2. Następnie dodajemy kawałki bananów, podsmażamy 5 minut. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień, całość gotujemy ok. 10-15 minut. Gdy dynia będzie miękka dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cynamon, sól i curry. Gotujemy jeszcze krótką chwilę.
  3. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  4. Na maśle podsmażamy z dwóch stron kawałki banana, posypujemy je wiórkami kokosowymi.
  5. Zupę serwujemy z pestkami granatu, smażonym bananem, wiórkami koksowymi, sokiem z limonki i miętą.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
2

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pulpety z dynią
1

Pulpety z dynią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Dyniowa zupa krem z curry
2

Dyniowa zupa krem z curry

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pikantna zupa dyniowa z ziołami i parmezanem
2

Pikantna zupa dyniowa z ziołam…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Bulion warzywny
1

Bulion warzywny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chłodnik z kalarepą
1

Chłodnik z kalarepą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z ajvarem i moja nowa pasja :)

Zupa z ajvarem i moja nowa pas…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ramen z kurczakiem i pak choi

Ramen z kurczakiem i pak choi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
3

Zupa pomidorowa ze świeżych po…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z cukinii i marchewki
3

Zupa z cukinii i marchewki

napiecyku napiecyku
napiecyku