Zupa dyniowa z selerem
... A co Ty zrobiłeś z dynią po Halloween ? Wycinałeś, rzeźbiłeś... i wyrzuciłeś ? Oj, oj - popraw się ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz.
Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę.
Składniki:
* 350 g selera
* 500 g dyni
* 700 ml bulionu drobiowego
* 150 ml soku pomarańczowego
* 70 ml śmietanki 30%
* 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )
* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* szczypta chilli w proszku
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* pestki dyni
* słodka papryka w proszku
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i upiec. Dynia nie musi być całkowicie miękka.
Jeśli dynia jest twarda i ciężko odciąć z niej skórę, możecie upiec ze skórą i obrać ją po upieczeniu.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera zmiękną i zrumienią się.
Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.
Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.
Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.
Zupę z dyni podawać z uprażonymi pestkami dyni, posypaną słodka papryką.
Smacznego !